Sagt og skrive om      Dagen om natta

24.02.2021

Rørt til tårer
«En bok som bare utkom uten at noen journalister skrev om den, knapt nok anmeldte den. Les den og bli rørt til tårer og tenk på alle de usynlige bøkene som kommer ut midt i flommen av bestselgere. Men noen av dem finner likevel sin leser!»
Forfattar Anne B. Ragde

Akkurat passe

«Berit Vatne Vik sit på Osterøy ved Bergen og skriv ein "historisk roman" om ei jente som blir spedalsk. Ho kunne ha skrive om noko anna for meg. Det er måten ho gjer det på som gjer susen. Ho brukar akkurat passe med ord, passe lange setningar. Passe luft. Slik at ein kan dikta seg inn i historia, landskapet. Nøkternt, poetisk, pregnant.»
Forfattar Arnt Birkedal

Ei nydeleg bok
«Forfattaren har klart å få nerve i boka - og "kjøt og blod" på personane sine. Dei er truverdige for lesaren. Boka er ein flott, sår og trist kjærleikshistorie, så her er det bruk for lommetørkledet. Det er rett og slett ei nydeleg bok, som forfattaren også får mykje ros for av lesarane.»
Tidlegare biblioteksjef Bente Dammen

Bok som lever lenge
«Denne boka sitter lenge i deg etterpå. Vik skriver med en stram og vakker fortellerstemme. Stoff som lett kunne blitt overdramatisert eller overfladisk, hugger til og skaper mennesker du tror på. Til tross for en historisk ramme som har en egenverdi, er boka langt mer aktuell enn mange andre bøker i denne genren. Tankene om det urettferdige livet, om livsgleden som slukes av sorg og savn, er tanker som angår mennesker like mye i dagens samfunn.»
Anne Liv Tønnessen, Stavanger Aftenblad

Lengselen etter berøring
«Enkelt, poetisk og rørende om spedalskhet og umulig kjærlighet.
Ingebjørgs liv og lengsel er klokt og poetisk beskrevet. Følelsene er knyttet til naturskildringer; skrevet av en som vet akkurat hvordan månen kan stå over Hellefjellet. Visst er dette en historisk innføring i livet for spedalske på midten av 1800-tallet. Men det er like mye en medrivende beretning om liv og død, umulig kjærlighet og lengsel etter berøring, emner som sikkert kommer til å slå an i ungdomslitteraturen til evig tid. Aller helst bør nok romanen nytes utendørs en sommerkveld med utsikt over Seimsvatnet.»
Guro Fjeldberg, Bergens Tidende

Sterkt tilrådd
«Det har blitt ei sterk forteljing, stramt redigert, levande fortalt, velskriven. Sterkt tilrådd.»
Magne Myhra, Strilen

Alt uviktig er barbert bort
«Alt uviktig er barbert bort, men den mosaikken som står att, gjev oss likevel eit heilt og gripande bilete av menneske og miljø. Også språket er minimalisert. Korte, greie setningar gjev på ein måte rom for både tanke og ettertanke. Ein forfattar som verkeleg kan skriva, og har evne til å leva seg inn i det andre menneske sansar, kan gje oss mykje med 114 sider.»
Magne Engevik, Hardanger Folkeblad

Roman av høg kvalitet
«Berit Vatne Vik syner seg gjennom denne romanen som ein stor diktar og ordkunstnar. Det er lenge sidan eg har møtt eit slikt gjennomarbeidt, nydeleg og innhaldsmetta språk. Kvar setning er som meisla ut til eit lite kunstverk.»
Audun Mosevoll, Dagen

Levende og troverdig
«Berit Vatne Vik forteller i et korthugget, enkelt språk der lite er overflødig. Hun tar romanpersonene sine på alvor og unngår og bli lettvindt eller pompøs i beskrivelsene av sorg og angst. Det er en dirrende nerve og et temperament i den korte romanen som bringer leseren nær hovedpersonen og sykdommen. Berit Vatne Vik har en stillhet og en enkelhet i språket som gir ordene kraft, og som gjør at teksten kan bære de sterkeste og vanskeligste følelsene. Dagen om natta er blitt en vellykket og forferdelig trist historisk ungdoms- og voksenroman.»
Marie Aubert, Vårt land