Kritikarros av Dagen om natta

02.12.2019

Dagen om natta av Berit Vatne Vik fekk svært gode kritikkar då romanen første gong kom ut i 2003. Alle har me forandra oss sidan 2003, men boka er den same. Dagen om natta er så vakker ei bok at den fortener mange nye lesarar når ho no kjem ut på ny. Her er utdrag frå nokre av omtalane.


Lengselen etter berøring
«Enkelt, poetisk og rørende om spedalskhet og umulig kjærlighet.
Ingebjørgs liv og lengsel er klokt og poetisk beskrevet. Følelsene er knyttet til naturskildringer; skrevet av en som vet akkurat hvordan månen kan stå over Hellefjellet. Visst er dette en historisk innføring i livet for spedalske på midten av 1800-tallet. Men det er like mye en medrivende beretning om liv og død, umulig kjærlighet og lengsel etter berøring, emner som sikkert kommer til å slå an i ungdomslitteraturen til evig tid. Aller helst bør nok romanen nytes utendørs en sommerkveld med utsikt over Seimsvatnet.»
Guro Fjeldberg, Bergens Tidende 20.05.2003


Sterkt tilrådd
«Det har blitt ei sterk forteljing, stramt redigert, levande fortalt, velskriven. Sterkt tilrådd.»Magne Myhra, Strilen 24.05.2003


Alt uviktig er barbert bort
«Alt uviktig er barbert bort, men den mosaikken som står att, gjev oss likevel eit heilt og gripande bilete av menneske og miljø. Også språket er minimalisert. Korte, greie setningar gjev på ein måte rom for både tanke og ettertanke. Ein forfattar som verkeleg kan skriva, og har evne til å leva seg inn i det andre menneske sansar, kan gje oss mykje med 114 sider.» 
Magne Engevik, Hardanger Folkeblad 27.05.2003


Roman av høg kvalitet
«Berit Vatne Vik syner seg gjennom denne romanen som ein stor diktar og ordkunstnar. Det er lenge sidan eg har møtt eit slikt gjennomarbeidt, nydeleg og innhaldsmetta språk. Kvar setning er som meisla ut til eit lite kunstverk.»
Audun Mosevoll, Dagen 23.06.2003

Bok som lever lenge
«Vik skriver med en stram og vakker fortellerstemme. Stoff som lett kunne blitt overdramatisert eller overfladisk, hugger til og skaper mennesker du tror på. Til tross for en historisk ramme som har en egenverdi, er boka langt mer aktuell enn mange andre bøker i denne sjangeren. Tankene om det urettferdige livet, om livsgleden som slukes av sorg og savn, er tanker som angår mennesker like mye i dagens samfunn. Denne boka sitter lenge i deg etterpå.»Anne Liv Tønnessen, Stavanger Aftenblad 14.07.2003


 Levende og troverdig
Berit Vatne Vik forteller i et korthugget, enkelt språk der lite er overflødig. Hun tar romanpersonene sine på alvor og unngår og bli lettvindt eller pompøs i beskrivelsene av sorg og angst. Det er en dirrende nerve og et temperament i den korte romanen som bringer leseren nær hovedpersonen og sykdommen. Berit Vatne Vik har en stillhet og en enkelhet i språket som gir ordene kraft, og som gjør at teksten kan bære de sterkeste og vanskeligste følelsene. Dagen om natta er blitt en vellykket og forferdelig trist historisk ungdoms- og voksenroman.»
Marie Aubert, Vårt land 21.01.2004


"Kvar setning er som meisla ut til eit lite kunstverk", skriv ein av kritikarane. Kunstmålaren Hennie Andersen har gjort sitt til at også omslaget til Dagen om natta er eit lite kunstverk.